Print

RIMSKI RUDNIČKI NOVAC

Written by pavle. Posted in Publikacije

RIMSKI RUDNIČKI NOVAC

 

NUMMI METALLORVM

           Tokom 2013 godine (22 mart) Srpskom numizmatičkom društvu iz Beograda obratili su se stručnjaci Univerziteta u Oxfordu (St.Hugh s College,Uneversity of Oxford)

Mr.Bernhard Woytek iz numizmatičke komisije Austrijske akademije nauka i arheolog dr.Dragana Mladenović, (Lectorer in Classical Archeology St.Hugh s

College,University of Oxford-England ) .Svrha njihovog obraćanja bila je traženje pomoći, sugestija ili informacija vezanih za kod nas poznata „rudnička kovanja“ rimskog novca.

       Kao respektabilno Numizmatičko društvo sa dugogodišnjom tradicijom koje u svojim redovima ima vrsne poznavaoce iz svih oblasti numizmatike naša prefesionalna obaveza je bila da damo i stav i mišljenje na molbu Univerziteta Oxford.

       Zadržao sam se samo na jednom tipu kovanice koja je dosta bila intrigantna pre svega što su postojale tvrdnje da je ista otkovana na teritoriji današnjeg Velikog Gradišta na Dunavu-čije antičko ime PINCVM asocira na natpis na novcu. Reč je rimskim rudničkim kvadransima.Predstavnici koledža su obavešteni da su evidentirana tri različita tipa po natpisima na reversu:

                

1.tip:   AELIANA                   2.tip: AELIANA                 3.tip   AELIANA

           PINCESIA                               PINCEN                               PINCEN

                                                                 SIA

Kod sva tri tipa je na aversnoj strani portret imp.Hadrijana i natpis HADRIANVS AVGVSTVS, a samo za treći tip se pouzdano zna da potiče sa našeg terena,

   Istovremeno je univerzitetu dostavljena i fotografija tip.3 (autor ovog članka je navedenu kovanicu ustupio muzeju u Velikom Gradištu) sa opaskom da nema apsolutno nikakvih dokaza o postojanju kovnice na teritoriji nekadašnjeg Pinkuma (PINCVM) danas Velikog Gradišta.

                                                             Tip 3

Kvadrans

                                                           Kvadrans

                                              Av.HADRIANVS AVGVSTVS

                                             Rv.           AELIANA

                                                                 PINCEN

 

Odgovor u koji ne treba sumnjati je vrlo brzo stigao. (2 april 2013) Citiramo: „Novac o kome govorimo je sigurno kovan u samom Rimu što je potvrdila analiza legure koja je identična drugim vrstama semisa i kvadransa kovanim u isto vreme“.

           Dilema je rešena ako je uopšte i bilo dileme. U antičkom Pinkumu ni u njegovoj blizini nije postojala kovnica novca (ako izuzmemo VIMINATIVM)

         Napomenuću da je u antičkom Rimu postojao kvart pod imenom PINCESIA kao i da je regija istočnog centralnog dela Apeninskog poluostrva nosila naziv PINCEN.

           Zadovoljstvo za SND je i konstatacija Univerziteta u Oksfordu da dostavljena fotografija kovanice do sada nije bile evidentirana u njihovim istraživanjima i da će ista biti uvrštena u novoj publikaciji „NUMMI METALLORVM“ uz njihovu punu zahvalnost na prezentiranom materijalu.

 

Rista Miletić ecc